Smartlog synker !

Blogsystemet Smartlog, jeg har skrevet i indtil nu, har eksisteret siden 2003, som vistnok et af de første herhjemme. Jeg kan i hvert fald huske presseomtalerne i den anledning, af “opfinderen” og programmøren bag, Morten Blinksbjerg Nielsen.

De første år blev der både videreudviklet og håndteret problemer i systemet, det må være svarende til mens den oprindelige programmør stadig var tilknyttet Fyns Amtsavis/Medier, men derefter er det som om it-vedligeholdelsen af systemet er blevet noget fraværende.

Eksempelvis har der indtil for nylig været kludder i årstal/måneder, som optrådte fast alle bloggerne gennem et halvt eller helt år. Bruger- og supportforum er også forsvundet, og der er ikke megen hjælp eller anvisninger at finde. Mærkelige engelsksprogede tekster fylder listerne for nye blogs og indlæg.


IMG_5940.JPG

“Non-stop”, er science fiction-forfatteren Brian Aldiss ‘ gennembrudsroman om et menneskerne i et gigantisk rumskib. I det noget forfaldne indre af rumskibets enorme sektioner, med urskovsvegetation og det hele, lever folkene deres eget liv, uden minde om fortiden. En dag begynder en mere nysgerrig gruppe at udforske “væggene” omkring, trænger efterhånden gennem flere af rumskibets sektioner, og opdager at til sidst, at de befinder sig på et sådan et multi-generational starship . De når til sidst frem til kontrolrummet forude, tomt, og indser de er forladte alene ude i rummet; at der ingen er ved rorpinden længere.

Netop sådan har jeg en fornemmelse af, at smartlog er et drivende spøgelsesskib i cyperspace, og vi bloggere er de eneste ombord. Der er ingen tegn på overordnet liv, og hvis det lykkes os at trænge frem til kontrolpanelet, er jeg bange for at vi i cockpittet hverken finder noget mandskab eller den forsvundne kaptajn.

Non-stop, slutningen, hvor der nu pludselig sker noget nyt med rumskibet (potentielle boglæsere luk øjnene før læser videre her): “….De kunne se det hele. Spalterne i den ædle rygbue svulmede op til kløfter. Så blev kløfterne afgrunde af rum. Så var der ikke længere et skib, kun firerogfirs store mønter som blev mindre og mindre, hvirvlede væk fra hinanden, faldt i evighed i en usynlig bane. Og hver mønt var et dæk, og hvert dæk var nu en verden i sig selv, og hvert dæk sejlede med sin tilfældige last af mennesker, dyr og hydroer stille rundt om Jorden, som en prop der flyder i et bundløst hav…)

Sådan frygter jeg det en dag vil gå med Smartlog, derfor kigger jeg mig nu i tide om efter et sikrere ståsted for min blog. Det har ellers været et godt og ukompliceret sted for mig at træde mine barneblogsko, selvom jeg efterhånden er begyndt at savne flere finesser og at have kontrollen fuldstændig selv,be my OWN captain.

Nu skal jeg være ærlig: arkivkludderet i Smartlog BLEV rettet til sidst. Og ikke mindst har jeg har med glæde konstateret at funktionen “exportér din blog” må være blevet rettet, for den ser ud til at fungere upåklageligt. Da jeg for godt et års tid siden undersøgte eksportfunktionen, var der ellers et svært rod i de eksporterede kommentarer, indlæg og deres datoer.

Det jeg i øjeblikket tror til sidst vil kvæle Smartlog, af konkurrerende dødsårsager, er mængderne af spam, der kryber ind som rotter overalt på skibet. Jeg håber selvfølgelig for mine medrejsendes skyld, at det vil gå bedre end i min her forudskikkede dystopi. Og sniger mig så ellers ubemærket ud.

6 thoughts on “Smartlog synker !

 1. Asger

  Gerne. I smartlogs kontrolpanel går man ind via punkterne Flere uligheder, Flytning, Eksporter indlæg.
  Der tilbydes to typer eksport: RSS 2.0 og Movable Type. Det er kun den ene, Movable Type jeg har afprøvet, for RSS ser ikke umiddelbart brugbar ud, idet kommentarer er ikke med, og datoerne er sære.
  Movable Type-filen kommer til at indeholde indlæggene og de tilhørende kommentarer, bortset fra dem der er sat til ikke-online. Vil du læse hvad den konkret indeholder, kan du åbne filen med Notesblok/Notepad.
  Bemærk at eksport ikke i sig selv gemmer billeder, men kun indlægget hvori billedet bliver vist.
  Hvis man har brugt at vise sine billeder gennem at uploade dem til lagring hos Smartlog selv, så kan jeg heller ikke ikke forestille mig at de eksporteres eller kommer med i eksportfilen, jeg har dog ikke prøvet det princip.
  Selv har jeg nemlig altid lagret indlæggenes billeder udenfor Smartlog (begyndte på det fordi jeg ikke kunne finde ud af det andet), både i Flickr, Picasaweb, eller en fremmed serverplads. Det betyder at billederne er i sikker forvaring og stadig hentes ind i indlæggene og vises, hvis jeg bruger den eksporterede Movable Type-fil til en blog et andet sted.
  Det jeg nu har afprøvet, er at gemme en eksportfil af typen Movable Type, importere den igen i et andet blogsystem som kan importere i Movable Type, her WordPress. Jeg valgte blot i WordPress importér, og så gik det glat.
  Datoer ser ud til at passe og kommentarer føjer sig til de rette indlæg; er der billeder vises de også rette sted, fordi de som sagt automatisk hentedes ind fra et sted udenfor Smartlog.
  Interne links, hvor jeg har linket til et andet indlæg hos mig selv, vil selvfølgelig ikke komme til at virke, men skal rettes.
  Man kan ifølge teksten også gen-importere til en Smartlog-blog, så det er en backup eller intern flytning, men det har jeg ikke prøvet.
  Jeg har jævnligt gemt eksportfilerne med smartlog, som backup for bloggen.
  Desuden har jeg, udaf rent sortsyn, af og til taget en komplet kopi af bloggen med billeder og det hele, ved at bruge et website-rippe-program (WinHTTrack website copier, eller programmet “Wget”), med forventning om at kunne rekonstruere derfra om nødvendigt.
  Forresten faldt jeg lige i dag over en anden der også har prøvet det: http://anebysted.wordpress.com/2010/07/26/samling-pa-bloggen/

 2. Farmer

  Jeg lidt den samme frygt som du.
  Hvordan sikrer jeg mine indlæg fra udslettelse (ud over selvfølgelig at printe det hele. Ups, for en stak papir.)?
  Det er sikkert et dumt spørgsmål, men jeg er bestemt ikke god til det med PC, så snart det bevæger sig lidt væk fra dagligt brug.
  Jeg har været på Smartlog siden maj 2005, så det er blevet til en del indlæg efterhånden.
  Kan du evt. beskrive en kopiering, så selv jeg kan finde ud af den?

 3. Helle

  Ja – jeg har jo efterladt Helles Hyggeblog på Smartlog til sin egen skæbne. Hvis den dør, er der ikke noget at gøre ved det. Til gengæld er jeg superglad for den nye Helles Hyggeblog på WordPress og kan kun anbefale jer at blive selvstændige på eget domæne – ikke mindst når man som I har bevist, at blogging ikke bare er en midlertidig “dille” man bliver træt af, men noget man vil og vil blive ved med 🙂

 4. Farmer

  Tak for den gode vejledning, Asger. Jeg har allerede en kopi liggende på min PC nu. Det gik tilsyneladende smertefrit.
  Tak for ordene, Helle. Jeg ved ikke lige om jeg tør springe ud med eget domæne.
  Egentlig virker Smartlog fint nok til det jeg vil bruge det til: Notater og enkelte fotos, når der sker et eller andet derude i naturen. -Og så lige en historie ind i mellem måske.

 5. Asger

  Jeg må HELLEre uddybe om importfunktionen i WordPress, den er nemlig så smart man overhovedet kan ønske sig:
  Når man importerer en eksportfil (som Movable Type) fra Smartlog, er det ikke sådan, at alle de blogindlæg man havde i WordPress i forvejen, bliver erstattet af den importerede fils indlæg.
  Nej, indlæggene indgår som var de enkeltindlæg, bare en hel masse, og de importerede indlæg føjer sig blot til den eksisterende liste af indlæg i WordPress. De ordner sig efter datoen de er skrevet, så de i det her tilfælde lægger sig nederst i listen.
  Man kan så vælge at krydse af i sin WordPress at de skal ligge som kladde eller om de skal forblive online.
  Alt efter hvad man vælger, er de gamle blogindlæg i alle tilfælde nu bevaret for én selv eller for hele verden.

  !!!!!!!!DISCLAIMER!!!!!!!!!!!!
  Back up først :-/

 6. GP

  Hej, tak for tipsene med hensyn til flytning. Ville ønske jeg havde set det noget før.
  Man kan forresten tage en sikkerhedskopi af det enkelte indlæg eller hele bloggen blot ved at downloade (gem som) på sin pc, d.v.s. i windows. Man kan så for det enkelte indlæg sige marker-alt og kopiere til notesblok, og så derfra kopiere ind i en anden blog.
  Men smartlog ser ud til at være solgt til nedrivning? De fik jo vistnok en ny chefredaktør (så ham i TV i aftes), og det kan jo være han ikke er så interesseret i læsernes mening som den gamle. Den synes jo næsten at være kørt systematisk i sænk, og det har indtil nu bestemt ikke hjulpet, at smartlog efter det oplyste nu er havnet hos Morten igen.
  Det fineste for begynderen ved smartlog er sikkert realtime visningen af ALLE indlæg, som hjælper begynderen igang. Jeg så engang et nødråb fra en wordpress-blogger, som i løbet af 1-2 år kun havde haft lige så mange hits!
  Men held og lykke det nye sted.
  VH / gert / imma.smartlog.dk

Der er lukket for kommentarer.